Lista

Nedan följer en hel massa tips om hur du sparar pengar.

  1. Gör en budget - då får du översikt över din inkomster och utgifter. 

  2. Spara dina kvitton, där kan du följa upp vad du gör av med pengar på, du kan bli överraskad om du går igenom dom.

  3. Gör matlådor - Lunch ute varje dag är runt 2000:-/månad, det blir många lunchlådor det !

  4. Handla aldrig i mataffären när du är hungrig.

  5. Gör matlista och storhandla.

  6. Handla säsongens frukt och grönt.

  7. Utnyttja rabatterbjudanden.

  8. Köp storpack, men bara om du vet att du kommer använda allt.

  9. Det lilla blir mycket. Glassen, chokladbiten eller kaffet på vägen hem från jobbet – när du är hungrig och inte kan hålla dig - kostar stora summor på ett år.

  10. Köp billigt vin och häll upp det på karaff, de flesta kan ändå inte känna skillnaden

  11. Sluta röka och/eller snusa. 

  12. Sluta spela

  13. Handla kläder du verkligen behöver, och välj då sådant som håller över tid och kan kombineras.

  14. Gör inga impuls köp, tänk över det minst en dag om det verkligen är ngt du behöver.

  15. Extra produktförsäkringar som du erbjuds att köpa när du handlar exempelvis en ny teve är ofta onödiga. Om det är fel på det du köpt så kan du klaga i upp till tre år efter köpet, enligt Konsumentköplagen. Varan kan också ha garanti och har du hemförsäkring så kan den ge skydd om teven till exempel välter.

  16. Köp inte ny bil, köp en begagnad som gått 5000-10000 mil och är fullservad.

  17. Boka resor när alla andra inte gör det, dvs antingen långt innan eller precis innan.

  18. Åk på semester off-season.

  19. Även om det är skralt i kassan och du bara måste åka iväg på solsemestern eller köpa nya köksbordet – ta inga dyra lån för att finansiera det hela. Avstå hellre och spara istället, så kan du köpa det du vill senare. Då känns det bra att använda egna slantar. Lånar du så är det inte säkert att du har pengar att betala igen med och då kan räntan bli ännu högre, och lånet ännu dyrare.

  20. Boka inte paketresor, boka resa och boende separat, utnyttja tjänster som Momondo, Super-Saver Travel, Travelstart, Expedia etc.

  21. Även små kostnader gör skillnad. En tidningspremuneration för ”bara” 99:-/mån blir drygt 1200:- per år.

  22. Använd jämförelsetjänster som compricer, prisjakt etc för el, tv, mobilabonnemang etc.

  23. Betala räkningarna i tid, slipp påminnelseavgifter och ränta.

  24. Om möjligt, gå eller cykla ibland till jobbet, mötet eller annan aktivitet.

  25. Samåk eller utnyttja kollektivtrafiken.

  26. Rensa ut bland dina saker och sälj på loppis, blocket , tradera. Det sägs att en vanlig familj har saker som de kan sälja för 20000:- liggandes. Köp även saker du verkligen behöver här.

  27. Köp inte alltid nytt. Begagnat kan fungera utmärkt, i synnerhet till barnen som växer ur grejorna snabbt. Det är miljövänligt också.

  28. Håll dig frisk, det kostar att vara sjuk, karensdagar och sjukpenning.

  29. Gå på gratis seminarier och föreläsningar. Du lär dig något och är du extra sparsam hoppar du över middagen/frukosten eftersom det oftast serveras tilltugg.

  30. Amortera på lånen, minska räntekostnaderna och bli mer uthållig när räntan höjs.

  31. Bor du stort? Hyr ut ett rum. Du kan ha hyresinkomster för upp till 50 000 kronor per år utan att behöva skatta för dem.

  32. Välj kvalitet, som håller och var inte dumsnål. Då slipper du köpa nytt, gång på gång. Det blir bara dyrt.

  33. Ska du gå på restaurang, gör det planerat och inte för att du inte orkar laga mat. Var sparsam med dricksen eller skippa den helt.

  34. Trogen kund lönar sig sällan att vara. Tänk efter. Hur många erbjudanden om billiga mobiltelefoner, gratis digitalboxar eller weekendresor får du från dem som du redan köper tjänster av?

  35. Var otrogen även mot bankerna, spela ut dem mot varandra så du får bättre in- och utlåningsränta.

  36. Hyr ett hus på semestern. I alla fall om du är borta länge är det betydligt billigare än hotell

  37. Underhåll och sköt om dina saker. Väntar du för länge så kostar det väldigt mycket mer att få dem i skick igen. Risken är att du måste slänga och köpa nytt.

  38. Köp en vacker möbel med många år på nacken. Njut av att använda den och om ett antal år kan den ha stigit värde. Antikviteter gör ofta det.

  39. Tjänster och gentjänster. Är du bra på något som andra behöver? Byt tjänster. En bekant till mig blev en gång erbjuden 10 kg torsk från en fiskare för att han var duktig på tv-apparater.

  40. Betala med e-faktura eller autogiro och slipp onödiga avgifter.

  41. Ha rörlig ränta på dina lån, det lönar sig i 9 fall av 10

  42. Förhandla räntor, både där du betalar pengar och där du får pengar

  43. Byt jobb - det är en bra lönehöjare. Och se till att du har tjänstepension på jobbet. Om inte, förhandla dig till en extra pension med arbetsgivaren. Om du tjänar under inkomsttaket på cirka 35 000 kronor per månad så sätts normalt av ungefär 4,5 procent av din lön till tjänstepensionen. Det kan alltså röra sig om upp emot 18 000 kronor på ett år - och ännu mycket mer om du tjänar över inkomsttaket.

  44. Handla i slutet av säsongen, dvs. skolväskor i oktober, julsaker i januari etc.

  45. Var om dig och kring dig. Fråga, jämför och tänk efter innan du slår till på olika erbjudanden. Be att få återkomma. Om en säljare kontaktar dig och säger att erbjudandet bara gäller idag, då ska du definitivt dra öronen åt dig.

  46. Undvik halvfabrikat. Ofta godare dessutom.

  47. Även räntefria avbetalningar kostar pengar

  48. Att köpa direkt från grossist blir allt vanligare. Dessutom är frakten ofta gratis över världen. En del saker kan köpas i 1-pack, andra bara i storpack. Känner du någon som vill ha samma sak som du? Dela på kostnaden (eller om du är riktigt sparsam, ta ut en avgift för jobbet du lagt ner). Energisparande glödlampor är utmärkta att köpa direkt från fabrik där du minskar utgifter i flera led.

  49. Sänk värmen (eller kylan) hemma. Bara ett par grader lägre temperatur spar mycket pengar.

  50. Hyr inte din bostad, se till att du äger den, historiskt en god investering

  51. Om du har pensionssparanden av olika slag med efterlevande- eller återbetalningsskydd. Se över dem och ta bort skydden när de inte behövs längre. De kostar dig i minskad pension annars.

  52. Jämför elbolagens priser och byt till ett billigare bolag. Och vad har du för elavtal? Rörligt pris, fast pris, någon av alla kombinationer med både rörligt och fast pris – eller kanske det dyra tillsvidarepriset? Se över och välj det som lämpar sig bäst för dig och din bostad.

  53. Löneförhandla klokt. Nästan alla spar-sidor utelämnar denna detalj, men likt bolånet är vinnarna de som gör något åt det.

  54. Vatten är gott. Det här upptäckte jag in samband med uträkningen för hur mycket pengar vi la på dricka tidigare. Vatten är alltså gott precis som hembryggt kaffe.

  55. Läs tidningar på nätet eller på biblioteket

  56. Lär dina barn att handskas med pengar. Det är något de har glädje av hela livet. Lär dem även att uppskatta pengars värde, vilka roliga upplevelser du kan få för pengar och vilken frihet en sparad slant ger.

  57. Koka soppa på en spik. Eller nästan iallafall. Nässelsoppa är både gratis och nyttigt. Provsmak på fredagar i din lokala butik kan med lite finess ersätta en hel måltid

  58. Köp exakt likadana strumpor. Strumpor kommer bort eller går sönder. På så sätt kan du maximera antalet fungerande par.

  59. Återanvänd presentpapper

  60. Se till att ha koll på pensionen, prognosen gör du på minpension.se. Då kan du spara extra om det behövs.

  61. Välj lägre avgifter på dina fonder. Jämför gärna på www.morningstar.se. Där finns också betyg på fonderna. Titta på www.fondkollen.se. Det är Fondbolagens förening som ligger bakom och nyttig läsning även för nybörjare i fondvärlden. Betala överhuvudtaget inte dyra avgifter i onödan på pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar med mera. Sparar du till exempel 500 kr/mån i tio år och har en procent i avgifter så har du betalat nästan 3600 kronor i avgifter när spartiden är slut. Är avgifterna tre procent så har du istället betalat nästan 10 800 kronor i avgifter.

  62. Köpstoppa! Handla bara mat, mediciner och det mest nödvändiga. Du kan spara stora summor varje månad. Det är dessutom nyttigt att se hur man konsumerar och du lär få ”bestående men” – det vill säga handla mer eftertänksamt resten av livet. Det är i alla fall en erfarenhet de som provat köpstopp har.

  63. Låt inte pengarna stå kvar för länge på lönekontot till ingen ränta. Öppna ett sparkonto om du vill ha säkra besparingar. Väljer du att spara hos någon av nischbankerna så kan du få högre ränta. Kolla bara att kontot har insättningsgaranti.

  64. Öva på att räkna rätt. Begreppet räntor har vi hyfsad koll på men vi är betydligt sämre på prisökningar. Allra sämst är vi på avkastning. Bland svenskarna är det varannan som har koll på de grundbegreppen. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Avanza.

    Claes Hemberg är sparekonom på Avanza:

    – Av all matematik vi lär oss så är ränta och avkastning de som vi använder när vi gör de stora affärerna i livet: boendet och sparandet. Dem kan vi också påverka. Säg det till barnen, och er själva. Och öva på att räkna. Det ger färdighet.

    Testa dig själv!

    Hur mycket stiger eller minskar värdet på en 100-lapp om du har två procents i ränta under ett år?

    Hur påverkas värdet på ditt räntesparande om du samtidigt har prisökningar på två procent?

    Vilket sparande ger generellt lägst risk: en aktie eller en aktiefond?

    Facit: Det stiger med två kronor. Det tappar två procent. En aktiefond.

  65. Leta kläder i secondhand affärer, på loppisar och på vintagesajter på nätet. Du får en personlig stil till en rimlig peng.

  66. Bojkotta standby-knappen. Stäng av alla elektriska apparater ordentligt istället. Det spar du ström och pengar på.

  67. Ha rätt lufttryck i däcken. Det spar bensin och pengar. Lär dig köra mjukt och följsamt också, så drar bilen också mindre bränsle. Använd motorvärmaren, om du har en sådan. Serva bilen i rätt tid, så håller den sig i skick och behåller värdet bättre.

  68. Leta billigaste och bästa försäkringarna för ditt behov. Betala heller inte för försäkringar som du inte behöver. När du reser, till exempel, så räcker hemförsäkringens reseskydd väldigt långt.

  69. Vad betalar du för telefonin? Och teven? Hur många kanaler behöver du egentligen? Här kan finnas pengar att spara.

  70. Kvitta vinster och förluster mot varandra när du deklarerar och betala en lägre skatt. Kolla överhuvudtaget deklarationen så att alla uppgifter är riktiga och inga fattas.

  71. Utbilda dig. Det lönar sig i längden.

  72. Isolera huset så inte dyrbar värme sipprar ut i onödan. Utnyttja ROT-avdraget som staten bjuder på. Läs mer på Skatteverkets hemsida skatteverket.se.

  73. Se över alla lån och krediter. Kan du slå samman dina lån och få bättre villkor?

  74. Begär jämkning av skatten om du har lån eller har kostnader för jobbresor.

  75. Gör av med pengar på det du verkligen vill ha eller göra. Då blir du lyckligare och rikare, i varje fall på upplevelser.

  76. Starta ett regelbundet sparande. På konto, i fonder eller aktier – eller det som passar dig bäst. Då sparar du utan att det märks så mycket.

  77. Lägg inte alla ägg i samma korg. Sprid ditt sparande så sprider du samtidigt risken.

  78. Det doftar underbart, är gott och billigt. Baka ditt eget bröd.

  79. Se upp med långa samtal i mobilen utomlands, och även när andra ringer till dig från Sverige. Det är generellt dyrare att ringa utomlands än inom Sverige. Från och med januari 2015 betalar du dessutom 25 procent moms på utlandssamtalen.

  80. Använd vattenkokare, duscha snabbare, byt till lågenergilampor – många bäckar små gör elräkningen lägre.

  81. Gå igenom alla dina inkomster och utgifter en gång varje år. Gör en storstädning. Rensa bort det som är onödigt och lägg pengar på det du verkligen vill.

 

 

 

Nedan finner du även 10 fritidsaktiviteter för barnfamiljer som kostar lite eller inga pengar

  1. Biblioteket. Förutom det uppenbara (böcker) så har många bibliotek teaterföreställningar, tipsrundor etc.

  2. Grottdykning. Investera i två ficklampor, hjälmar och sök på grottor nära dig. Min personliga favorit i Stockholm är klövbergsgrottorna

  3. Äventyrshelg med barnen: laga mat utomhus, gör ett eget vindskydd av granris och ta reda på vilka växter som går att äta. För övernattning kan sovsäckar vara bra att ha, annars räcker det att investera i en bra kniv.

  4. Får du friskvårdsbidrag från ditt arbete? Många låter det förfalla vilket är synd, för även om du inte är en träningsgalning går det att få ett simkort för pengarna och sedan behöver du bara betala en liten summa för barnet/barnen.

  5. Parkteatern sätter upp gratis föreställningar under hela sommaren

  6. För yngre barn: besök alla lekparker i din hemkommun. Låt barnen sätta betyg med klistermärken och genom att beskriva vad som var bra (går även att göra med t.ex. utomhusbad på sommaren)

  7. Besök en brandstation. Både roligt och lärorikt

  8. Gör stentroll (och se till att de har någonstans att bo under en stubbe)

  9. Gör varje-dag-saker annorlunda. Fredagsmys en vanlig måndag, ät middagen på en picknickfilt i vardagsrummet, gör en sallad av maskrosblad. Gör en skattkarta till partnern som kommer hem sist och låt denne leta reda på er picknickfilt

  10. Geocaching. En hyfsat ny telefon är allt som behövs, sedan är det bara att leta efter alla miljoner skatter som finns gömda överallt i världen.